VIA

Hoog efficiënte netomvormer

Het elektriciteitsnet vervult een steeds belangrijkere rol in het behalen van CO2 reductie doelstellingen en het verhogen van het welzijn en comfort van mensen. Naast de bekende elektrische apparaten voor huishoudelijk en industrieel gebruik, worden er nu bijvoorbeeld ook zonnepaneel installaties gekoppeld, warmtepompsystemen aangesloten voor de verwarming van huizen en worden elektrische auto’s opgeladen of gebruikt als energiebuffer. In (bijna) al deze systemen wordt de netspanning omgezet naar een geschikte gelijkspanning voor het apparaat. Het project richt zich op het ontwikkelen van hoog efficiënte netomvormer ofwel een AC naar DC converter met power factor correctie (PFC) waardoor er minimaal energie verloren gaat bij die omzetting, waardoor er minder energie verbruikt wordt en waarbij tevens de ‘vervuiling’ van het elektriciteitsnet geminimaliseerd wordt.

Er zullen een aantal netomvormers ontwikkeld worden voor omzetting van netspanning in gelijkspanning van het juiste niveau. Het ontwikkelen van één generieke netomvormer zal niet voldoende zijn om alle voorkomende situaties optimaal te laten functioneren. Daarom zullen er waarschijnlijk een aantal varianten worden ontwikkeld die de omzetting met optimale power factor en efficiëntie kunnen realiseren met een minimale verstoring van het elektriciteitsnet.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

8eabbbef2229f671fe7c3a040ae8cb4c.png

778bc3db9305d58dff1aa162db432b1e.JPG

Conversie groot vermogen

Door toepassing van duurzame energie-opwekking en opslag nemen vermogens om energie te converteren toe en worden andere laad- en ontlaad spanningen gebruikt om energie van/naar het net op te slaan in accu’s of bijvoorbeeld om te zetten in andere energiedragers zoals waterstof. Dit project heeft als doel AC/DC en DC/DC efficiënte converters te onderzoeken en prototypes te maken om 5 tot 10kW te kunnen converteren.

Concreet worden er een aantal prototypes beoogd: 5kW 56VDC/100A, 5kW 28VDC/200A, 6kW 400V/15A, 10kW 56V/200A en 5kW 12V/400A. Input is steeds 380VAC of 400 tot 800VDC. Doelstelling is om een prototypen voor dit type converters te ontwikkelen die betrouwbaar en efficiënt zijn. Zulke converters vormen de basis van acculaders, LED voedingen en stroom gestuurde waterstof omzetters.

Er zal onderzoek worden gedaan naar de technisch uitgangspunten, knelpunten en de topologiën. Deze gegevens zullen worden geanalyseerd als basis voor engineering. In de tweede fase worden een aantal prototypen ontwikkeld voor genoemde vermogens. Hiervan worden dan prototypen gebouwd. In de laatste fase worden de prototypen getest om de gekozen en ontwikkelde topologieën te analyseren en het werkingsprincipe van de verschillende typen aan te tonen. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

Interesse?
Neem contact op!

Klik hier
Website powered by Ondernemerswebsites.nl.